Plannen als een baas

IMG_3046

Mijn agenda en ik zijn de beste vrienden. Hij herinnert me aan die deadline die ik anders zou vergeten, en mijn to-do lijstje zorgt ervoor dat die chaos in mijn hoofd ineens heel rustig wordt. Mijn gedachten zijn vaak een wirwar van dingen die ik moet onthouden. Schrijf ik het niet op, dan denkt mijn brein: ‘weg ermee, jou hebben we niet nodig!’. Maar helaas komt het er vaak op neer dat ik het toch wel echt nodig heb.

Om dit te voorkomen ben ik een mega organisatiefreak geworden. Regelmatig plunder ik de Hema voor boekjes, stickers, stempeltjes, alles wat mij maar kan helpen om een zo goed mogelijk overzicht te hebben. Mijn studiegenoten zijn vaak verbaasd over hoe ik toch alles zo snel af kan hebben en snappen totaal niet hoe ik al het leeswerk bij kan houden. Nou, zo dus!

1. Een goede start.

Het begint natuurlijk allemaal bij het kopen van een agenda. Houd je niet van pen en papier maar heb je liever alles digitaal? Dan zijn er genoeg mogelijkheden voor online agenda’s. Je hebt bijvoorbeeld Google Calendar, een heel handige online agenda die je op al je apparaten kunt delen en zelfs kunt delen met anderen. Zo kun je met je vriend delen wanneer je niet thuis bent of een afspraak met een klant delen. Ikzelf houd erg van pen en papier, omdat het iets tastbaars is. Ik neem mijn Moleskine agenda overal mee naartoe en ik schrijf alles op: van to-do lijstjes tot het aantal uren dat ik aan studie besteed. Dat kan omdat mijn agenda elke twee pagina’s een lege pagina met lijntjes heeft voor notities.

2. Schrijf het op!

Nu is dat allemaal leuk en aardig, zo’n agenda, maar als je niet bijhoudt wat je planning is heb je er niets aan. Wanneer je een deadline krijgt schrijf je deze gelijk op in je agenda. Schrijf ook afspraken met vrienden, sportlessen en andere afspraken op. Zo heb je meteen een overzicht wanneer je wat moet doen en wanneer je vrije tijd hebt. Ik vind het persoonlijk heel fijn om in mijn agenda te plannen wanneer ik ga sporten, hier kom ik later nog op terug.

3. Wat wil ik doen, en wat moet ik doen?

Nu je een overzicht hebt van je afspraken de komende week, is het tijd om een lijstje te maken. Hierbij is het handig om grote taken op te delen in subtaken. Nu je alles hebt opgeschreven wat je komende week moet doen, kun je het gaan verdelen per dag. Ikzelf plan dit niet een week van tevoren omdat er nog veel kan veranderen, maar je kunt wel een globaal overzicht maken. Ik bedenk meestal de avond van tevoren wat ik de volgende dag wil gaan doen. Op die manier heb je gelijk rust in je hoofd als je gaat slapen: je kunt ten slotte niets meer vergeten aangezien je alles hebt opgeschreven!

4. Afkruisen.

Het leukste gedeelte aan to-do lijstjes maken is het afkruisen van taken. Echter zullen veel mensen het probleem kennen dat er maar een klein deel van de to-do list weggewerkt is aan het eind van de dag. Je concentratie is na een uur al ver te zoeken en je hebt ondertussen alle neven van de vriendin van je beste vriend al bekeken op facebook. O ja, die to-do list. Om echt werk gedaan te krijgen zul je streng moeten zijn voor jezelf. Ikzelf vind het handig om een timer te zetten voor 45 minuten, en in die tijd werk ik ook echt ongestoord aan mijn taak. Ik leg mijn telefoon weg en zorg dat ik niet afgeleid kan worden door andere dingen. Na die 45 minuten mag je een kwartier even niks doen, een kopje koffie drinken of verder kijken naar de foto’s van de neef van de vriendin van je beste vriend. Hierna ga je weer verder totdat je alle taken hebt afgekruist.

5. Give yourself a break!

Werkelijk, de hele nacht doorwerken gaat je echt niet helpen om alles op tijd af te krijgen. Kijk ’s avonds lekker een serie en duik op tijd je bed in. Zo heb je de volgende ochtend weer genoeg energie. Zorg ook voor genoeg beweging en buitenlucht, want de hele dag binnen zitten op die slappe billetjes gaat ook niet meehelpen aan een betere concentratie. Je hoeft echt niet de héle dag bezig te zijn met wat je moet doen. Bovendien is dat waarschijnlijk niet nodig als je de andere tips ook opvolgt!

6. An apple a day…

Ik weet dat het verleidelijk is om jezelf vol te gieten met Red Bull en chocoladerepen weg te werken omdat je acuut energie nodig hebt (of omdat je ‘zo hard hebt gewerkt’), maar dit gaat je op de lange termijn echt niet helpen. Gezond eten geeft je veel meer energie en zal je veel verder vooruit helpen als je een drukke periode hebt. Bovendien heb je minder last van suikerdips als je gezond eet, wat betekent dat je je langer achter elkaar kunt concentreren.

Hopelijk helpen deze tips je om wat meer georganiseerd te worden. Ik beloof je, als je dit jezelf aanwent wordt het vanzelf normaal!

Liefs, Roos