Het geheim van elke gewoonte: Van moeten naar willen

brug

Regelmatig hoor ik het voorbij komen: ‘Ik mag geen taart, ik ben op dieet’, ‘Ik moet écht hardlopen vanavond, anders val ik nooit af’, of ‘Ik moet m’n moeder maar eens bellen, ik heb haar al veel te lang niet gesproken’. Zie je wat hierin de overeenkomsten zijn? Alle zinnen hebben een soort van verplichtend karakter, alsof het een vervelend klusje is.

Stel, jij hebt ook zo iets wat je nooit lukt. Je wilt bijvoorbeeld gezonder gaan eten. Bedenk je dan eens waarom je dat eigenlijk wilt. Achter alle ‘voornemens’ of nieuwe gewoontes zit een motivatie. Ik kan me goed voorstellen dat gezond eten voor jou voordelen met zich meebrengt zoals dat je er meer energie van krijgt en dat je afvalt of slank blijft. Die overwegingen heb jij vast ook gemaakt toen je je voornam om gezonder te gaan eten.

Ga nu eens naar een situatie waarin je verleid wordt om van je doel af te stappen. Iemand biedt je bijvoorbeeld een stukje taart aan. Tenzij dit bijvoorbeeld een dag is waarop je van jezelf ongezond mag eten, kun je dit stuk taart het beste afslaan want het is niet in lijn met je voornemen om gezond te eten. Je ‘mag’ die taart niet van jezelf. Maar hier gaat het dus mis.

Zodra mensen iets niet mogen, komen ze in opstand. Beperkt worden in je vrijheid is één van de lastigste dingen om te ervaren (zo weet ik ook uit mijn studie). Vooral als je al meerdere keren op een dag zo’n keuze hebt moeten maken, kan het dat je wilskracht als het ware ‘op’ is: je kunt je niet meer verzetten tegen impulsen en je hebt geen zelfcontrole meer. Gelukkig is er een trucje waarmee je dit gemakkelijk kunt verhelpen.

Je wilt het niet. Zet deze knop eens om in je hoofd. Je hebt ten slotte ooit bedacht dat je gezond wilt eten. Wat wil je dus niet? Ongezond eten. Want (vul hier zelf bedachte redenen in). Wanneer iemand je dus een stukje taart aanbiedt, wat niet in lijn is met je doelen, zeg dan dat je het simpelweg niet wilt. Voor jezelf klinkt dit ook een stuk beter dan dat je het niet mag hebben. Het klinkt niet meer als een beperking, maar juist als een krachtige zet van jezelf omdat je achter je doelen staat.

Dit principe kun je ook toepassen op sporten (ik wil vanavond na het werk nog even gaan hardlopen), opruimen, mediteren, breien, wat jij wil. Bedenk dat je het zelf wil en dat het je uiteindelijk beter maakt. Je moet ten slotte helemaal niks. Je bent in dit land vrij om te doen wat je wilt, dat is ook iets om dankbaar voor te zijn.

Liefs, Roos

Bron afbeelding