4 Manieren om meer tijd over te hebben

to do

Soms lijken onze agenda’s te overstromen met afspraken. School, werk, sport en dan komt daar ook nog eens een sociaal leven bij. We willen allemaal voldoen aan een perfect plaatje waarin we aan alles in ons leven voldoende tijd besteden. Op je werk wil je goed presteren, op school wil je goede cijfers halen, je lichaam moet in vorm blijven en je wilt je familie en vrienden ook af en toe nog zien.

Soms zie je door de bomen het bos niet meer, en is er geen gaatje vrij waarin je zelf kunt bepalen wat je gaat doen. Hoe heb je het zo ver laten komen? Je hebt te veel commitments op dit moment, tijd om er een paar te laten vallen.

1. Moeite met nee zeggen?

Als je altijd overal ja op zegt is het niet zo vreemd dat je agenda overstroomt met afspraken. Een handige strategie is om van tevoren al tijd voor jezelf in te plannen. Je hebt op dinsdag bijvoorbeeld een drukke dag maar je ziet de week van tevoren nog een paar vrije uurtjes die dag. Blok die uurtjes in je agenda als me-time. Het maakt niet uit wat je gaat doen, het liefst natuurlijk waar je dan zin in hebt, maar als het beter werkt voor jou kun je ook alvast een activiteit plannen. Doordat het in je agenda staat zul je eerder tegen mensen zeggen dat je geen tijd hebt, want je hebt al plannen!

2. Waar word je gelukkig van?

Soms moeten we moeilijke keuzes maken voor ons eigen geluk. Vaak doen we allerlei dingen helemaal niet voor onszelf. Dat is niet altijd erg, maar wel als het je veel energie kost of negatieve gevolgen met zich meebrengt. Sommige vriendschappen zuigen energie. Sommige activiteiten doe je alleen maar omdat het zo ‘hoort’, of omdat je het altijd al hebt gedaan. Maar wat wil je nu écht? Om hier achter te komen, kun je ook eens dit artikel lezen. Het kan je tot bijzondere inzichten brengen!

3. Stel de belangrijkste dingen voorop

Veel mensen verliezen zich compleet in hun werk. Er moet ten slotte brood op de plank gebracht worden, er moeten salesdoelen worden gehaald en alle schulden moeten worden afbetaald. Maar wat betekent werk nu eigenlijk voor jou? Werk jij omdat je geld moet verdienen, of omdat je je werk echt leuk vindt? Soms hebben we geen andere keus en moeten we (tijdelijk) dingen doen die we minder leuk vinden, zoals vervelende bijbaantjes of tijdelijk werk omdat je bent ontslagen. Vergeet echter niet dat werk een middel is om je leven beter te maken, het is niet je leven. Denk eens goed na over wat een paar uurtjes minder werk voor jou betekenen. Meestal besteden we geld aan dingen die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Wie weet kun jij een dag minder werken, en kun je in die tijd werken aan iets waar je al lang van droomt of simpelweg tijd doorbengen met jezelf.

4. Sta eerder op

Misschien noem ik het te vaak, maar dit is het wondermiddel der wondermiddelen. ’s Avonds op de bank hangen is echt minder bevredigend dan ’s ochtends in de vroege uurtjes tijd besteden aan dingen die je belangrijk vindt. Ochtenduren hebben iets magisch, vooral als het nog heel vroeg is. Het is nog stil buiten en niemand stoort je. Zo heb jij even tijd om te werken aan dat boek dat je altijd al wilde schrijven, of om een rondje te gaan hardlopen om je hoofd leeg te maken.

Heb je nooit tijd omdat je een chaoot bent en nooit enig idee hebt wat je allemaal aan het doen bent? Binnenkort kun je hier een post verwachten waarin ik je laat zien hoe je een planning maakt.

Liefs, Roos

Bron afbeelding