Een nieuw inzicht voor een gelukkiger leven

hand

Nog niet zo lang geleden hadden de meeste mensen vrij weinig spullen. Productie was duur, want het kostte veel manuren om allerlei dingen in elkaar te zetten. Gaten in broeken werden gedicht, sokken werden gestopt en vervolgens werd deze kleding doorgegeven naar de jongere kinderen.

Hoe anders is het nu: we kunnen ons geen grotere armoede voorstellen dan het hergebruiken van kleding, laat staan het repareren ervan. We kopen gewoon nieuwe kleding voor een prikkie bij de H&M. Kleding die kinderen in elkaar hebben gezet voor een hongerloontje, maar wie staat daar ook eigenlijk bij stil?

Wist je dat recent onderzoek uitwijst dat vrijgevig zijn mensen gelukkiger maakt? Het blijkt dat mensen niet meer gelukkig worden van meer geld zodra ze een loon verdienen om een comfortabel leven van te kunnen leiden, dat komt neer op ongeveer €50.000 per jaar. Van dit salaris kunnen we meer doen dan puur overleven: het geld dat we overhouden geven we uit aan luxe dingen. Wat blijkt? Dit soort luxe dingen maken ons helemaal niet gelukkiger. Het geld uitgeven aan onszelf maakt ons überhaupt niet gelukkiger. Het geld geven aan mensen die het nodig hebben maakt ons echter wél gelukkiger. Altruïsme zit diepgeworteld in onze genen, vanuit een drift om te overleven. Gul zijn versterkt namelijk onze sociale positie in groepen.

Wat deze twee met elkaar te maken hebben? Nou, het blijkt dus dat het kopen van die drie nieuwe broeken ons helemaal niet gelukkig maakt. We hebben het helemaal niet nodig, en bovendien heeft het slechts een kortdurend effect op ons geluk. Snel hebben we meer nodig en voor we het weten puilt onze kast uit met kleding waarvan we de helft alweer vergeten zijn. Net zo met notitieboekjes, kaarsjes, kussens en andere prullaria. Laten we een maand lang niets onnodigs kopen en dit geld geven aan mensen die het nodig hebben. Zo maken we niet alleen onszelf gelukkiger, maar ook vele anderen.

Liefs, Roos

Bron afbeelding