Hoe je jezelf kunt blijven ontwikkelen

Er zijn een aantal momenten in je leven waarop je ontwikkeling ineens kan stoppen, bijvoorbeeld wanneer je net bent afgestudeerd. Misschien krijg je een vaste baan waarin je weinig groeimogelijkheden hebt, of je hebt een bijbaantje waar je maar weinig van leert. Toch is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen, niet alleen voor je carrière maar ook voor jezelf en je geluk. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je jezelf blijft ontwikkelen?

Hobby’s
Naast je baan of studie zijn er vast hobby’s die je veel geluk brengen, maar waar je toch niet aan toe komt. Probeer te bedenken welke activiteiten niet voelen als ‘moeten’ maar als ‘mogen’. Wat is puur ontspanning? Het kan een sport zijn, iets creatiefs, een muziekinstrument… Het punt is dat je je hierin ook kunt ontwikkelen, en wat het je brengt is misschien niet zozeer een voordeel in je carrière, maar wel voldoening. Het is een fijn gevoel om steeds beter te worden in iets dat je echt leuk vindt. Kijk wat je kunt doen om je vaardigheden te verbeteren zoals een schildercursus, muzieklessen of kooklessen.

Breid je kennis uit
Hoewel het op het eerste gezicht niet logisch lijkt om verder te leren kan het je veel verder brengen om je kennis uit te breiden. Als je een diploma hebt van een specifieke studie heb je ontzettend veel kennis over één onderwerp, maar het blijft maar beperkt tot dat gebied. Door hier en daar je kennis uit te breiden naar vakgebieden die dichtbij dat van jou liggen kun je ver komen. Bovendien kun je je kennis breder gaan toepassen en kun je ook beter praten met mensen uit andere vakgebieden, omdat je kennis deelt. Wat zou voor jou veel toevoegen? Ikzelf krijg bijvoorbeeld veel te maken met mensen die in de marketing zitten, dus wat extra kennis op het gebied van marketing zou goed van pas komen.

Talen
Hoe geweldig is het om een nieuwe taal te leren? Al helemaal als je graag reist kan het aanleren van een andere taal heel goed van pas komen. Pas als je dezelfde taal spreekt als je gesprekspartner zit je echt op hetzelfde niveau. Ga je bijvoorbeeld graag naar Italië? Probeer je eens te verdiepen in de taal. Je zal merken dat je veel meer van het land gaat zien als je Italiaans spreekt.

Sta stil bij jezelf
Bovenstaande dingen kun je eigenlijk pas gaan doen als je weet wat je nodig hebt en waarom. Daarom is het belangrijk om af en toe eens stil te staan bij hoe het nu eigenlijk met je gaat. Ben je gelukkig? Doe je genoeg dingen die je voldoening geven? Hoe kun je het nog beter maken? Door jezelf deze vragen te stellen kom je achter dingen die je vaak niet eens bewust door hebt!

Wat je ook doet, probeer niet stil te staan. Alleen het proces van leren kan je al heel veel brengen. En steeds als je weer een stapje verder komt, word je een stukje zelfverzekerder. Great things never come from comfort zones…

Liefs, Roos