Wat je elke dag kunt doen voor meer geluk

Vaak lijkt het alsof we ver moeten zoeken naar dingen die ons gelukkig maken. Dingen die ver in de toekomst liggen, zoals verre reizen, belangrijke banen die goed verdienen, een groot huis… Toch zit geluk hem vaak juist niet in deze grote dingen. Het zijn de dingen die je elke dag doet waar je uiteindelijk wel of niet gelukkig van wordt.

Want hoezo zouden we ons geluk uitstellen naar een moment in de toekomst? Over een aantal jaar wanneer je die baan hebt, dan ben je pas écht gelukkig. Maar een aantal jaar is nog zo ver weg. En wat als je die baan nooit krijgt, ben je dan de rest van je leven ongelukkig? Ik denk dat dat niet hoeft. Kijk maar eens naar mensen met een ontzettend simpel leven. Sommige boeren die een euro per dag verdienen zijn ontzettend gelukkig. Ook jij kunt gelukkig worden zonder dat al je grote dromen vervuld worden.

Breng tijd door met vrienden en familie

De mensen om je heen kunnen je zo veel geluk en voldoening brengen. Maak tijd voor deze belangrijke mensen en uiteindelijk ookvoor jezelf. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dit niet doen meer stress hebben en minder gelukkig zijn. Ikzelf merk ook altijd dat als ik niet zo lekker in mijn vel zit, het echt helpt om iets gezelligs te doen met vrienden.

Hoezo normaal?

Doe eens gek, zoals een kind. Volwassen zijn hoeft niet te betekenen dat we ‘normaal’ moeten doen, geen nieuwe dingen meer uit mogen proberen en ons moeten wringen in een strak keurslijf. Weet je nog hoe vrij je je voelde als kind? Probeer dat gevoel eens terug te halen. Ik vind het soms zo jammer om te zien dat mensen niet meer gek durven te doen. Who cares? Let it go!

Doe iets wat je leuk vindt, puur voor jezelf

Maak mooie dingen. Of lelijke dingen. Als je er maar plezier in hebt. Schrijf een boek, speel gitaar, maak een schilderij. Door iets te doen wat je leuk vindt kun je je gedachten even verzetten. Lees boeken, kijk films, loop hard. Waan je in een andere wereld. Af en toe is dat zo fijn!

Count your blessings

Allerlei onderzoeken hebben uitgewezen dat dankbaarheid gelukkig maakt. Door regelmatig stil te staan bij dingen die leuk zijn en goed gaan, zul je merken dat je het eigenlijk helemaal niet zo slecht hebt. Je verlegt je focus gelijk van negatief (de standaard focus van de meeste mensen) naar positief. Zo leer je op een andere manier naar dingen te kijken.

Gisteren? Wat is dat?

En vooral: vergeet wat ooit is geweest. Het verleden is precies dat, het verleden. Laat het achter je. Elke dag is een nieuw begin.

Geluk zit hem in de kleine dingen. Niet in het hebben van een paar duizend euro meer dan nu, een mooie auto of een designertas. Kies nu voor je geluk en wacht niet tot het komt aanzetten, want dan komt het misschien wel nooit.

Liefs, Roos