Succesvol worden door simpele dagelijkse gewoontes

Soms zijn doelen gewoon te moeilijk om na te streven. We zien er te erg tegenop om naar de sportschool te gaan, piano te oefenen of om te werken aan onze hobby’s. Het is simpelweg te hoog gegrepen. Je dagelijkse bezigheden zorgen ervoor dat je vaak te druk bent om je bezig te houden met dit soort doelen. Nu heb ik iets ontdekt. Het is een simpele verandering in je dagelijkse gewoontes die voor grote resultaten kan zorgen.

Want wat als je nu eens elke dag aan je doelen zou werken? En dan bedoel ik niet een uur, maar misschien vijf minuten. Of een kwartier. Welke tijd jij dan ook denkt dat ervoor zorgt dat je het niet meer als een obstakel ziet. Doordat je elke dag vijf minuten piano speelt, heb je in een week toch weer vijfendertig minuten bij elkaar gesprokkeld. Die vijf minuten zijn ook zo kort dat je eigenlijk geen excuus kunt bedenken om het niet te doen. Het is eigenlijk té makkelijk. En dat is het grote verschil met maar af en toe spelen: je zult dan langer moeten spelen voor hetzelfde resultaat. Dat is gelijk het tweede voordeel: doordat je er dagelijks mee bezig bent komt het in je vaste routine. Je denkt er niet meer over na, je doet het gewoon. En dat is wat we willen.

Zo ben ik momenteel bezig met vijf dagelijkse gewoontes die ik elke dag afkruis. Ik schrijf bijvoorbeeld elke dag vijfhonderd woorden. Het maakt niet uit of het goede woorden zijn of ongelooflijk slechte, ik heb weer iets geschreven. Op deze manier kom ik hopelijk ook eens toe aan dat boek dat ik mijn hele leven al wil schrijven. Ook wil ik elke dag een kwartier gitaarspelen en twintig pagina’s lezen. Het zijn maar kleine stapjes maar ze leiden me nu al naar een groter succes dan hiervoor.

Waar je aan kunt denken bij het starten van simpele gewoontes:

  • Eén push-up of sit-up per dag. Dit kun je opbouwen na bijvoorbeeld een week, maar let op dat je dit maar met één per keer doet.
  • Eén stuk fruit per dag. Of één wortel.
  • Vijf bladzijden lezen.
  • Vijf minuten lang tekenen, schrijven of een andere manier van creatief bezig zijn.
  • Twee minuten mediteren.

Wil je meer lezen over het vormen van simpele gewoontes?

  • Dit artikel van Break the Twitch waarin Anthony zijn dagelijkse gewoontes toelicht en nog veel meer interessante dingen bespreekt over doelen en gewoontes.
  • Zen Habits is sowieso een geniale site voor mensen die goede gewoontes willen creeëren, maar in dit artikel bespreekt Leo hoe je goed kunt worden in het aannemen van gewoontes.
  • Het boek The Miracle Morning van Hal Elrod is echt geweldig. Door dagelijkse gewoontes die je in de ochtend doet maak je je leven een stuk zinvoller en nuttiger. Hier lees je mijn review over het boek.

Hopelijk heb ik je geïnspireerd om eens niet groot te denken, maar klein. Uiteindelijk zul je op deze manier meer succes hebben dan wanneer je de lat te hoog legt voor jezelf.

Liefs, Roos