Hoe kattenplaatjes en vlogs je leven verpesten

Ik word wakker en kijk op mijn telefoon hoe laat het is. Oh, ik heb nieuwe Whatsapp berichten. Heeft iemand nog iets leukst gepost op Instagram? Voor ik het weet ben ik een half uur verder en heb ik ook nog een paar filmpjes van honden en een nutteloze vlog bekeken. Is er reclame op tv? Dan pak ik mijn telefoon er even bij, want ik heb niks te doen. Zo wed ik ook dat de meesten van jullie hun telefoon regelmatig meenemen naar de wc.

Ik bedacht me laatst dat we ons eigenlijk nooit meer hoeven te vervelen door smartphones. Je hebt elk moment informatie binnen handbereik. Soms handige informatie wanneer je weer eens een discussie hebt over hoe die ene acteur ook alweer heet, maar soms ook de nutteloze informatie van een Enzo Knol of Mascha Feoktistova die zijn of haar dagelijks leven vastlegt op film. Niks tegen deze mensen, maar eigenlijk is het toch te gek voor woorden dat hun leven ons vermaak is? Toch worden de video’s van deze vloggers steeds meer bekeken.

We hebben constant iets nodig om ons brein weer te voeden met meer, meer, meer informatie. Voor mij is het echt een verslaving. Ik vind het bizar hoe snel ik me verveel en hoe snel mijn hoofd weer snakt naar nieuwe informatie om maar bezig te blijven.

Ik probeer sinds een hele tijd van deze verslaving af te komen. Ik moet zeggen dat ik het niet makkelijk vind. Inmiddels neem ik mijn telefoon niet meer mee de slaapkamer in, want in een slaapkamer gebeuren twee dingen, en daar hoort geen telefoon bij. Tevens een reden dat ik ontzettend anti tv-in-je-slaapkamer ben. Wat moet je dan kijken? Astro tv? Volgens mij zijn er wel leukere dingen te bedenken.

En dat is wat ik, en ik denk jullie allemaal met mij, vaak vergeten. Het leven om ons heen is een stuk interessanter dan een schermpje. Of dat nu een tv scherm is waarop Jelano ons weer eens vertelt wat er in de sterren staat, of een kattenfilmpje op Youtube. Want naast ons zit iemand die we ondertussen negeren. Of we vergeten dat we die ene vriend of vriendin al maanden niet hebben gezien. En erger nog: we negeren wat er in ons eigen hoofd omgaat.

Leg je telefoon eens weg en maak ruimte voor je eigen hoofd en de mensen om je heen…

Liefs, Roos

P.S.: Ik ben gefaald met foto’s maken. Vandaar dit artikel.