Nieuwe gewoontes aanleren doe je zo

Zoals jullie misschien wel weten ben ik de afgelopen maand bezig geweest met vroeg opstaan. Ik hoef vaak niet vroeg op omdat ik pas ’s middags hoef te werken. Toch besloot ik om een vast ritme aan te nemen en elke dag iets voor zevenen op te staan. En dat is me goed bevallen! Inmiddels voelt het alsof het bij me hoort. Er waren dagen dat ik het compleet in de wind heb geslagen, maar over het algemeen heb ik het idee dat ik deze maand een nieuwe gewoonte heb opgebouwd.

Men zegt ook wel dat je een gewoonte in 21 dagen aanleert. Wanneer je dus drie weken lang elke dag hetzelfde doet, gaat het vanzelf als gewoon voelen. Net als tanden poetsen of je aankleden. Hoewel deze 21 dagen omstreden zijn zal het vast wel ongeveer kloppen. Wat ik wel heb gemerkt is dat het heel makkelijk is om een nieuwe gewoonte te doorbreken. Ik geloof ook zeker dat je da 21 dagen een gewoonte nog heel makkelijk kunt afleren.

Zo had ik een aantal feestjes deze maand. En uitslapen na een feestje is zegmaar wel belangrijk. Vooral als je om 7 uur thuiskomt, dan is niet slapen natuurlijk geen optie. Maar ook de dagen erna bleef ik maar moe en heb ik besloten te kiezen voor mijn gezondheid en dus even goed uit te rusten. Dat voelde goed, en hierna had ik weer voldoende energie om vroeg op te staan. Ik moet ook zeggen dat dat uitslapen eigenlijk niet meer zo fijn voelt, het voelt zo nutteloos. Voor één dag in de week is het wel heel erg fijn, dus daarom houd ik het bij de zondag.

Volgende maand gaat voor mij in het teken staan van gezond eten. Geen kunstmatige/toegevoegde suikers (ja in bananen zitten ook suikers maar die zijn natuurlijk), alleen natuurlijke ingrediënten en dergelijke. Hierover later nog meer, want 1 april is natuurlijk een grap dus ik begin pas na 1 april. Dit is serieus, want ik heb iets gepland op 1 april.

Mijn schrijfinspiratie is nog steeds op een laag niveau. Het komt vast wel weer terug…

Liefs, Roos