Op deze manier heb je nooit meer vakantie nodig

Stel je eens voor: je ligt op een parelwit strand en hoort de zee ruisen op de achtergrond. In je hand heb je een cocktail en naast je ligt je nieuwe favoriete boek. Zometeen loop je rustig naar je hotelkamer om even te douchen en vervolgens lekker uit eten te gaan. Je hoeft helemaal niets. Je voelt je helemaal ontspannen…

Dit is een geweldig scenario, en zo geweldig als het is, zo niet-mogelijk is het om dit in ons dagelijks leven toe te passen. Laten we realistisch zijn: we kunnen niet elke dag op een tropisch eiland doorbrengen en alleen op het strand liggen. Er moet ook gewerkt worden. Toch ben ik ervan overtuigd dat we dit vakantiegevoel ook in ons dagelijks leven kunnen integreren waardoor we uiteindelijk niet eens vakantie nodig hebben.

Ik kwam hier op in een gesprek dat ik laatst voerde met M. Ik dacht na over kamperen en waarom dat eigenlijk zo ontspannend is. Welke factoren zijn aanwezig bij een (kampeer)vakantie?

  1. Buitenlucht
  2. Geen werk
  3. Simpel leven (geen luxe)
  4. Geen tv, internet en dergelijke
  5. Geen contact met de buitenwereld

Nu zijn dit dingen die allemaal in precies het tegenovergestelde aanwezig zijn in ons dagelijks leven. We zitten hele dagen op een kantoor in neppe lucht en in onnatuurlijke houdingen. We zijn compleet overwhelmed door al het werk dat er nog gedaan moet worden. Ondertussen zijn we bezig met het bijhouden van ons huis vol luxe en overdaad aan spullen die we nooit gebruiken. ’s Avonds ‘ontspannen’ we door tv te kijken, op onze telefoon te zitten en ons te verdiepen in het leven van een ander. Vind je het gek dat we stress hebben? Ons leven is het tegenovergestelde van een vakantie.

Daarom stel ik voor dat we meer aspecten van een vakantie integreren in ons dagelijks leven. Uiteindelijk draait het namelijk allemaal om balans. Hoe meer balans je hebt in je leven, hoe beter je je voelt. Zoek dus de balans op tussen dat nutteloze maar relaxte vakantieleven en het werkleven vol productiviteit maar ook vol stress. Daarvoor kun je de volgende dingen doen.

1. Zoek de buitenlucht op

Zo veel als je buiten bent bij een vakantie kun je natuurlijk nooit buiten zijn in het dagelijks leven. Ten eerste omdat het meestal niet zulk mooi weer is, maar natuurlijk ook omdat we daar geen tijd voor hebben. Toch kun je het buiten zijn integreren in je dagelijks leven. Ga ’s ochtends of tijdens je lunchpauze eens buiten wandelen of, als je een die hard bent, hardlopen. Heb je gelijk wat beweging gehad, wat betekent endorfines, wat betekent een gelukkig gevoel. Als je even pauze houdt, ga dan lekker naar buiten voor een blokje om. Je komt terug met frisse inspiratie.

2. Doe eerst wat belangrijk is

Dit punt lijkt heel simpel, maar het is één van de belangrijkste dingen die je kunt doen om efficiënt te zijn. Label al je taken en bekijk welke taken het belangrijkst en het meest urgent zijn. Handel deze eerst af. Je zult merken dat de minder belangrijke en -urgente taken grotendeels wegvallen.

3. Minder troep is meer rust

Hoe veel heb je eigenlijk nodig om te overleven? Zoals je merkt tijdens een (kampeer)vakantie is dat eigenlijk heel weinig. Voeg hier eens wat dingen aan toe om het net iets comfortabeler te maken. Nu heb je alles wat je nodig hebt. Ruim de rest uit de weg voor een leeg huis en een leeg hoofd.

4. Beperk de tijd dat je naar een scherm staart

Hoe veel tijd besteed jij per dag eigenlijk met het staren naar een schermpje? Je kunt dit eens bijhouden met een app zoals Moment voor iOS of QualityTime voor Android. Schrikbarend? Stel grenzen voor jezelf. Bepaal bijvoorbeeld dat je ’s ochtends het eerste uur niet op je telefoon of computer mag en ’s avonds na acht uur ook niet meer. Dat geeft even rust omdat niemand je kan bereiken. Je hebt dan écht tijd voor jezelf.

5. Heb je me nodig? Bel maar!

Het gevoel dat we constant bereikbaar moeten zijn bekruipt mij ook regelmatig. Shit, ik heb nog niet gereageerd op die en die. Maar is dat nou echt zo erg? Spreek af met je vrienden en familie dat ze je bellen als ze je nodig hebben. Leg je telefoon op een plek waar je maar een paar keer per dag langs komt. Je mag je telefoon dan alleen checken als je langs die plek loopt. Voelt rustig hè?

Hoe breng jij meer vakantie in je leven?

Liefs, Roos