Tijdmanagement voor mensen die het altijd druk hebben

Het lijkt wel of er nooit genoeg tijd is om alles te kunnen doen. Alle social media bijhouden, je vrienden zien, je blog levend houden, aan je hobby’s werken… En dan komt er nog werken bij, hetgeen dat het grootste deel van je tijd opslokt. Hoe kun je toch al deze dingen combineren en toch tijd over houden?

 1. Laat je perfectionisme varen
  Ik ben misschien wel een anti-perfectionist. Goed is altijd goed genoeg. Als iets klaar is, dan is het klaar. Ik kan er heel slecht tegen om nog uren iets te gaan verbeteren. Misschien ben ik dan niet kritisch genoeg, maar ik krijg wel snel mijn werk af. Ben jij wel een perfectionist? Probeer te stoppen als je redelijk tevreden bent. Je zal merken dat dat ook genoeg is.
 2. Werk minder, maar effectiever
  Wist je dat in Zweden een tijdje geleden de 6-urige werkdag is ingevoerd? Dat hebben ze gedaan omdat uit onderzoek blijkt dat mensen net zo veel werk gedaan krijgen in 6 uur als in 8 uur. Hè, dat klinkt vreemd. Dat komt deels doordat mensen zich niet zo lang achter elkaar kunnen concentreren, maar ook doordat mensen bewust en onbewust meer pauzes gaan houden als ze langer werken. Probeer zelf ook eens om minder lang, maar meer geconcentreerd te werken.
 3. Zet een timer
  De pomodorotechniek is een manier om je productiviteit ontzettend te verhogen. Met deze techniek werk je in blokken van 25 minuten, waartussen je steeds 5 minuten pauze houdt. In deze blokken, ofwel pomodoro’s, werk je ongestoord aan een taak. Na 25 minuten mag je eventjes pauze houden en vervolgens ga je weer verder met je taak totdat deze af is. Houd ook bij hoe veel pomodoro’s je nodig hebt om elke taak af te ronden. Zo kun je in de toekomst makkelijk inschatten hoe veel tijd je nodig zult hebben voor een bepaalde taak. Er is ook een boek en een website over deze techniek, zeker een aanrader voor meer productiviteit!
 4. Gun jezelf downtime
  Als er iets is dat tegen je motivatie werkt, dan is het wel te weinig ontspanning. Ik merk het altijd als ik iets leuks heb gedaan; na het doen van niet-serieuze dingen ik krijg weer nieuwe energie om aan de slag te gaan met serieuze dingen. Iedereen heeft deze tijd nodig; niemand kan de hele dag door werken. Mensen zullen het echt wel begrijpen als je even wat tijd voor jezelf neemt.
 5. Combineer sociaal en productief 
  Heb je geen tijd meer om je vrienden te zien? Combineer dan het sociale met het productieve. Spreek af om samen te gaan werken in een café of om samen te gaan sporten. Nu heb je gelijk een stok achter de deur: omdat er iemand op je rekent moet je wel gaan. Daarnaast heb je gelijk gezelschap voor je pauzes tussen de pomodoro’s in 😉

Wat zijn jouw ultieme tips voor productiviteit?

Liefs, Roos