Always look on the bright side of life

Het lijkt wel een nieuwe religie: positief denken. The Secret is de bijbel van menig positivist. Het boek beschrijft hoe je alles wat je hartje begeert kunt krijgen door positief te denken. Ook beweert het dat je alles kunt bereiken, als je er maar in gelooft. Hoewel ik The Secret wat overtrokken vind, ben ik er wel van overtuigd dat positiviteit heel veel invloed kan hebben op je leven. Wil je weten waarom? Lees dan verder.

Ben jij een doemdenker, die bij elk wolkje voor de zon al sip wordt? Ik hoor regelmatig om me heen dat ‘het alleen maar regent’ of ‘dat het in Nederland nooit mooi weer is’. Maar wat nou als je eens anders naar de wereld gaat kijken? Probeer eens het positieve in te zien van hoe de situatie is. Dat het vandaag niet zulk lekker weer is motiveert je wel om extra hard te werken. Je hebt ten slotte toch geen zin om naar buiten te gaan. Of je kruipt lekker onder een dekentje en steekt kaarsjes aan. Met een dak boven je hoofd heb je nooit last van regen, hoe fijn is dat?

Door positief te denken trek je ook meer positieve mensen en gebeurtenissen aan. Probeer er maar eens op te letten. Als je negatief denkt, is alles stom. Maar vind je het gek, als je nooit het goede in ziet van dingen? Door juist overal het positieve van in te zien haal je alles uit het leven wat erin zit. Mensen zullen liever om je heen zijn omdat je vrolijk bent. Hierdoor trek je ook andere dingen aan, zoals meer werk of nuttige contacten. Wanneer jij positiviteit uitstraalt ben je gelijk een stuk krachtiger en geloofwaardiger. Wie neemt ten slotte iemand aan die denkt dat hij het toch allemaal niet kan?

Ik weet het, het is niet altijd even makkelijk om positief te blijven. Zo heb ik er ook genoeg struggles mee gehad toen het met mijn bedrijf niet wilde vlotten. En nog steeds omdat ik chronisch weinig geld heb en in een mini-appartement woon. Ik heb gemerkt dat deze dingen allemaal een stuk minder erg worden als je er anders over gaat denken. Door in de put te gaan zitten zorg je er ook voor dat alles nog erger wordt. Als je bijvoorbeeld bij de pakken neer gaat zitten omdat je bedrijf niet loopt, heb je ook geen energie meer om er wat aan te gaan doen. En door te denken ‘Ik heb veel te weinig geld en een stom huis’ accepteer je deze situatie en verandert hier niets aan.

Laatst las ik in ‘You’re a badass’ van Jen Sincero een stuk dat precies de spijker op zijn kop sloeg. In het boek wordt beschreven hoe jouw (onbewuste) gedachten invloed kunnen hebben op wat je doet. Door te denken ‘Ik heb geen geld, huilie’, ga je je hier ook naar gedragen. Je onderneemt hierdoor geen actie om wél geld te krijgen. En hoe negatiever je denkt, hoe meer je de wil om er iets aan te doen kwijtraakt. Door negatief te denken kies je er dus eigenlijk voor om een stom leven te leiden. Sorry, maar ik geloof hier echt in. Iedereen maakt stomme dingen mee, maar het is de manier waarop je ermee omgaat die bepaalt hoeveel invloed het op je heeft.

Hoe je dan zo’n ontzettend blij ei kunt worden? Ik probeer mezelf zo veel mogelijk te omringen met positiviteit. Positieve mensen bijvoorbeeld zorgen ervoor dat jij ook een stukje zonniger naar de wereld gaat kijken. Ik merk dat mensen die pessimistisch zijn me ontzettend moe maken. Als je veel van zulke mensen om je heen hebt, probeer hen dan ook eens anders te laten denken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door ze te wijzen op hun negatieve kijk op dingen.

Verder kan het helpen om regelmatig na te denken over hoe goed je het eigenlijk hebt. Maak eens een lijstje met dingen waar je dankbaar voor bent. Dat kan iets heel simpels zijn, zoals een dak boven je hoofd, maar ook dat je een lieve familie hebt of fijne vrienden. Door na te denken over de goede dingen ga je vanzelf positiever in het leven staan.

Merk je dat je in een zeurbui bent? Dat mag ook best af en toe. Maar onthoud dat je met zeuren niets verandert. Die wolken gaan echt niet ineens weg als je zeurt dat het slecht weer is. Focus je vooral op wat je wél kunt veranderen: jezelf!

Liefs, Roos

Een tip voor een leuke blog is Sanny Zoekt Geluk. Dit is echt mijn go-to voor een shot positiviteit.