20 Kleine dingen die een groot verschil maken

Laten we even het feit negeren dat ik al bijna drie maanden niks heb gepost. Ik had even geen behoefte aan een blog, ik had al genoeg verplichtingen. De komende tijd heb ik weer wat meer rust en dus ook meer inspiratie om te bloggen.

Over tijd en rust gesproken, soms moet je gewoon even tijd máken. Want voor sommige dingen heb je maar vijf minuten nodig, en toch maken ze een gigantisch verschil in je leven. De kleine dingen die je elke dag doet maken het verschil, niet de grote dingen die je eens per jaar doet.

Door bepaalde dingen elke dag te doen, wordt het een gewoonte. Je hoeft er dan bijna niet meer over na te denken, net als tanden poetsen. Stel je eens voor dat sporten net zo wordt als tanden poetsen… Wellicht is dat iets te hoog gegrepen, maar er zijn genoeg andere kleine dingen die nét dat verschil maken.

 1. Eet fruit bij je ontbijt. Zo heb je die vitamientjes al gelijk binnen.
 2. Eet groente bij je lunch of tussendoor. 200 gram in één maaltijd, dat lukt bijna niemand. Verspreid het dus over de dag.
 3. Sta tien minuten eerder op. Wat je doet in die tijd?
 4. Mediteer elke dag vijf tot tien minuten nadat je bent opgestaan.
 5. Doe wat stretches, squats en pushups. Vijf minuten per dag is toch 35 minuten per week.
 6. Schrijf in een dagboek.
 7. Maak een dankbaarheidslijstje. Het is bewezen dat dit bijdraagt aan je levensgeluk omdat je kleine dingen meer gaat waarderen.
 8. Maak een to-do lijstje voor de dag.
 9. Ga een stukje wandelen. Als je elke dag even naar buiten gaat voor een wandeling, maakt dat echt een verschil.
 10. Werk elke dag tien minuten aan een vaardigheid. Schrijf voor je blog of boek, oefen met je piano of gitaar, schilder of teken een beetje. Zo werk je er al zeventig minuten per week aan.
 11. Doe elke keer dat je wacht op je koffie of thee wat squats of stretches.
 12. Denk iedere keer dat je naar het toilet loopt na over wat er leuk of goed is aan deze dag.
 13. Doe elke dag tien minuten lang een klusje dat je haat, zoals opruimen.
 14. Neem eens een kwartiertje écht rust. Geen telefoon, geen televisie, geen computer.
 15. Bedenk hoe je vandaag een verschil kunt maken in het leven van iemand anders. Dat kan al zo klein zijn als een compliment geven.
 16. Maak een lijst met alles wat in je hoofd zit. Alles dat je nog wilt doen, zelfs dingen waarvan je denkt dat het er toch nooit van komt.
 17. Doe één ding van de lijst.
 18. Bel iemand die je al tijden niet hebt gesproken.
 19. Verwijder alle overbodige bestanden van je telefoon of computer.
 20. Gun jezelf tijd voor jezelf. Door uit te rusten heb je genoeg energie om je 100% in te kunnen zetten voor alle dingen die iets lastiger zijn en meer dan vijf minuten kosten.

Liefs, Roos